Nejčastěji kladené dotazy

 

Kde najdu Projektové oddělení?

Kanceláře Projektového oddělení se nacházejí v 2. nadzemním patře budovy A (vstup bočním schodištěm od personálního oddělení) v areálu Mendelovy univerzity v Brně.

Co je to Podpora projektových skupin a kde ji najdu?

Podpora projektových skupin je soubor dokumentů ke stažení po předchozím přihlášení jako do UIS, které jsou vztaženy na konkrétní typ výzvy. Po stažení je uživatelům k dispozici balíček dokumentů ve formátu .zip, který zahrnuje potřebné formuláře k podávání žádostí a zároveň obsahuje metodické listy ke správnému vyplňování dokumentů požadovaných pro předkládání žádostí o podporu. Podpora projektových skupin je k dispozici zde.

Co je to průvodní list projektu?

Průvodní list je dokument, který je třeba předkládat řádně vyplněný ke každé nové projektové žádosti. Bez průvodního listu není možné odeslat projektovou žádost.

Jakým způsobem se předkládají dokumenty k podpisu panu rektorovi?

  • K podpisu pana rektora se vždy předkládá průvodní list pro předkládání dokumentu k podpisu pana rektora podepsaný příslušným děkanem či ředitelem ICV, jehož dodání na Projektové oddělení (PO REK) zajišťuje projektový manažer součásti.
  • Všechny podrobnosti o podepisování a vyplňování jsou shrnuty v dokumentu Jak vyplnit Průvodní list pro předkládání dokumentů k podpisu rektora, který je ke stažení ZDE
  • Průvodní list k předkládání dokumentů k podpisu pana rektora je ke stažení ZDE.
  • V případě, že rektorskou poštu podepisuje v zastoupení prorektor či prorektorka, bude k dokumentům přiložena plná moc k zastupování.
  • Průvodní list projektu vyplní navrhovatel projektu ke každé nově předkládané projektové žádosti. Při předkládání další dokumentace související s projektem v předprojektové, projektové i poprojektové fázi k podpisu pana rektora pak již navrhovatel (řešitel) Průvodní list projektu nepředkládá.

Co je to způsobilost uchazeče/čestná prohlášení a kde je lze najít?

Způsobilost je splnění kritérií žadatele daných konkrétním programem a výzvou. Doložení způsobilosti je podáváno dvojím způsobem.

  • Způsobilost, která se odesílá jedenkrát za Mendelovu univerzitu v Brně, jako je např. Čestné prohlášení o způsobilosti uchazeče a týká se velkých projektů (např. TA ČR, GA ČR, NAZV,…), kde v příslušném Čestném prohlášení není vyplňován název či číslo projektu - připravuje a odesílá dle pokynů ve výzvě PO REK 1x za univerzitu a následně informuje příslušné projektové manažery součástí.
  • V případě menších projektů či projektů, kde se doplňuje název či číslo projektu, si navrhovatel způsobilost dle pokynů výzvy zajišťuje samostatně. Následně PO REK dokument předkládá panu rektorovi k podpisu.

Co je metodický list projektu a kde ho najdu?

Jedná se stručný výklad zadávací dokumentace k jednotlivým výzvám. Podává základní informace týkající se konkrétní výzvy, časového harmonogramu, termínů odevzdávání žádostí o podporu, požadavků výzvy, informace podle čeho budou žádosti posuzovány, atd. Metodické listy jsou zveřejňovány k vybraným výzvám nejpozději 14 dní od vyhlášení výzvy a jsou k dispozici na stránkách projektového centra v rámci Podpory projektových skupin.

Jaké projekty mohu podávat?

Z vybraných projektů je možné podávat např.:

  • Projekty národních poskytovatelů: GA ČR, TA ČR, NAZV (MZe), NAKI (MK)
  • Strukturální fondy EU: OP JAK
  • Projekty zahraničních poskytovatelů: Horizon Europe, Fondy EHP a Norska, Mezinárodní spolupráce MŠMT (Inter-Excellence II, COST), Visegrad Fund, European Research Council - ERC, Interreg

Když podávám návrh projektu, na koho se mohu obrátit?

Podporu k projektům zajišťují projektoví manažeři jednotlivých součástí. PO REK zajišťuje podklady k vybraným výzvám ve formě metodických listů dostupných na Podpoře projektových skupin ZDE. Pokud je projekt schválen, řeší jej navrhovatel samostatně.

Kde najdu finanční ukazatele, identifikační údaje apod.?

Všeobecné informace pro navrhovatele jsou k dispozici v rámci Podpory projektových skupin ZDE.

Kde najdu vzory smluv?

Vzory smluv jsou k nalezení na stránce Podpory projektových skupin ZDE.

Jak se odesílají projekty datovou schránkou?

Požadované dokumenty (ve formátu .pdf, .doc, .xls) určené k odeslání datovou schránkou jsou dodány projektovým manažerem součásti s pokyny k odeslání na PO REK. Ten zajistí přenos datovou schránkou a následně zašle příslušnému projektovému manažerovi součásti potvrzení o odeslání dokumentu datovou schránkou.

Jaký je postup po vyhlášení grantové soutěže?

Informace o vyhlášení grantové soutěže jsou zveřejněny prostřednictvím Newsletteru VaV, případně v aktualitách na našem webu porek.mendelu.cz. K vybraným výzvám do 14 dnů proběhne školení pořádané PO REK a v rámci podpory projektových skupin jsou zveřejněny metodické listy. Následuje sepsání projektu, vyplnění a doložení průvodního listu projektu (u všech návrhů projektů - jak koordinátorských, tak partnerských), v případě potřeby doložení průvodního listu pro předkládání dokumentu k podpisu pana rektora k podepsání potřebných dokumentů a odeslání na agenturu dle požadavků dané výzvy.

Jak se odesílají projekty do grantových agentur?

Projekty jsou odesílány dle pokynů výzvy, a to elektronicky (datovou schránkou) nebo v listinné podobě.

Jsou pořádány semináře k vyhlášeným výzvám?

Ano. Seznam aktuálních pořádaných seminářů je k dispozici ZDE.

Na jak dlouho je vyhlášena výzva?

Soutěžní lhůta je podle Zákona č. 130/2002 Sb., o podpoře výzkumu a vývoje vyhlášena nejméně po dobu 43 dnů. Upřesnění soutěžní lhůty je pak uvedeno v každé konkrétní výzvě.

Jak se dozvím o vyhlášené výzvě? Hlídá někdo výzvy?

Odběratelé Newsletteru VaV jsou elektronicky informování o nových vyhlášených výzvách. Registrace k odběru Newsletteru VaV je k dispozici ZDE. Pro informace o nově vyhlášených výzvách je možné využít aplikaci Strážce výzev.

Jak funguje strážce výzev?

Strážce výzev umožňuje snadné automatické vyhledávání a sledování výzev na projekty výzkumu, experimentálního vývoje a inovací vyhlašovaných národními a zahraničními poskytovateli grantů. Po přihlášení do aplikace můžete pomocí filtru nejen vyhledávat výzvy v oblastech, nebo si nadefinovat kritéria výběru otevřených výzev, na něž Vás tato aplikace bude upozorňovat zasíláním e-mailu.

Co je to IGA?

Interní grantová agentura (IGA) MENDELU v Brně je odborný orgán univerzity, který se podílí na formování její výzkumné politiky, podporuje především zapojení studentů do vědy a výzkumu a finančně podporuje rozvoj vědy a výzkumu a propagaci jejich výsledků udělením interních grantů v rámci grantové soutěže.

Jak je organizovaná IGA?

Organizace soutěže IGA MENDELU v Brně je v kompetenci jednotlivých součástí univerzity.

Jakým způsobem se zadávají publikační výsledky do Rejstříku informací o výsledcích (RIV)?

Všechny publikační výsledky autorů z Mendelovy univerzity v Brně vzniklé na MENDELU jsou od roku 2015 evidovány v novém systému OBD (Osobní bibliografická databáze). Do OBD mají přístup všichni pracovníci MENDELU heslem stejným jako do UIS. Z tohoto systému jsou také generovány publikační výsledky vědy a výzkumu a odevzdávány do RIV. Nové publikační výsledky je třeba zadat do hlášenky o vzniku výsledku vědy a výzkumu FORMULÁŘE.

Další podrobnosti jsou uvedeny na stránkách Ústavu vědecko-pedagogických informačních služeb ZDE.

Co je to Full Cost?

Full Cost je metodika stanovení úplných nákladů v členění na náklady přímé a nepřímé, která je na MENDELU platná od 1. ledna 2014 dle Rozhodnutí rektora č. 19/2013. Do FC nevstupují:

  • Nezpůsobilé náklady - stanoveny poskytovateli dotací (daně, manka, kurzové ztráty, náklady na reprezentaci..).
  • Finanční transfery - náklady, které nelze z hlediska metodiky FC považovat za oprávněné, ale pouze za finanční toky prostředků. Jedná se zejména o zúčtování převodů do fondů VŠ v souladu se zákonem o vysokých školách, kdy náklady vstupují do výpočtu FC formou přímých nebo nepřímých nákladů až v době použití těchto fondů na konkrétní účely, náklady na stipendia hrazená z dotací, která spotřebovávají až studenti a náklady na řešení grantů spolupříjemců, které jim jsou poskytovány prostřednictvím univerzity coby příjemce dotace.
Ostatní náklady se rozčlení na přímé a nepřímé. V podmínkách univerzity vznikají přímé náklady především na ústavech. Mimo náklady sledované prostřednictvím prvků SPP se jedná pouze o osobní náklady. Ostatní náklady představují tzv. provozní režii.

Kde se berou SPP prvky?

SPP prvky jsou přidělovány oddělením rozpočtu na základě předchozí žádosti a předložení Rozhodnutí o financování projektu. Pro informace se prosím obracejte na oddeleni-rozpoctu@mendelu.cz.

Co je kontrola na místě a jak probíhá?

Hlavním cílem kontroly na místě je ověřit dodržování podmínek v rámci příslušného opatření vymezených legislativou EU a legislativou ČR. Při její realizaci se ověřuje, zda údaje deklarované žadatelem odpovídají skutečnosti a zda jsou splněny veškeré závazky a povinnosti žadatele, které lze v době provádění ověřit. Provádí se u vybraného vzorku z vybraných režimů Společenství.

    Průběh kontroly: Po oznámení termínu kontroly na místě PO REK kontaktuje manažera dané součásti a daného řešitele, který připraví požadované dokumenty ke kontrole. PO REK zajistí plnou moc příslušného prorektora k zahájení a průběhu kontroly, případně může připravit některé typy požadovaných dokumentů (např. směrnice). V případě, že řešitel projektu již nepracuje na MENDELU, přidělí tajemník součásti osobu odpovědnou za přípravu a průběh kontroly.

Kdo stanovuje termíny pro odevzdávání projektů?

Termíny pro odevzdávání žádostí poskytovateli jsou specifikovány ve vyhlášené výzvě. PO REK vyzve projektové manažery součástí ke stanovení termínů pro odevzdání průvodních listů k projektům a návrhů projektů a následně zajistí odeslání návrhů dle požadavku poskytovatele. Termíny pro jednotlivé součásti navržené projektovými manažery dané součásti jsou pak zveřejňovány prostřednictvím Podpory projektových skupin dle konkrétního typu výzvy.

Jak postupovat, pokud je možné podat pouze jeden projekt za MENDELU?

Postup bude upřesněn dle konkrétní výzvy, sledujte naše webové stránky, případně Newsletter VaV.

Mohu podat projekty CRP, IP?

Projekty CRP, IP nejsou kompetenci OVaV, ale spadají pod Oddělení strategie a kvality.

Je možné nakládat s GMO a využívat zvířata pro experimenty v rámci MENDELU?

Mendelova univerzita získala Oprávnění pro nakládání s geneticky modifikovanými organismy v režimu uzavřeného nakládání, v první kategorii rizika. MENDELU má rovněž oprávnění k používání pokusných zvířat. Bližší informace o druhu zvířat, povoleném počtu, aj. jsou uvedeny v dokumentu Oprávnění k použití pokusných zvířat. Kromě toho má MENDELU také oprávnění k používání pokusných zvířat ve volné přírodě.

Jaké jsou celouniverzitní projekty?

Všechny řešené celouniverzitní projekty jsou dostupné ZDE.

Co mám dělat, pokud potřebuji změnit určité aspekty projetu?

Změna projektu se provádí dle zadávací dokumentace projektu nebo dle všeobecných podmínek, např. prostřednictvím průběžné nebo závěrečné zprávy.

Jaké je bankovní spojení pro návrhy projektů?

Pro prostředky ze státního rozpočtu ČR, kde je MENDELU hlavní příjemce, slouží účet ČNB 94-37124621/0710. V případě, že je MENDELU spolupříjemcem nebo dalším účastníkem, využijte provozní účet KB 7200300237/0100. Zahraniční granty a jiné jsou řešeny individuálně s EO.

Jaké je rodné číslo rektora?

Rodné číslo rektora s ohledem na GDPR nemůže být zveřejněno. Obraťte se na PO REK nebo na kancléřství.

Kde seženu právní pomoc při řešení projektu?

Pokud při řešení projektu potřebujete právní pomoc, obraťte se prosím na Právní oddělení zastoupené panem Mgr. Ing. Jiřím Kolářským.